Elizabeth Holmes Sahtekarlıkla Suçlanıyor
ABD kamuoyu tarafından yakından izlenen dava kapsamında, girişimci dünyasının yıldızı olarak kabul edilen 37 yaşındaki Elizabeth Holmes, sahibi olduğu kan testi şirketi Theranos‘un müşterilerini ve yatırımcılarını bilerek dolandırdığı ve sahtekarlık yaptığı iddiasıyla hakim karşısına çıktı.
ABD’nin California eyaletinde bulunan San Jose bölgesinde mahkeme karşısına çıkan milyarder Holmes “dolandırıcılık, para kazanmak için yalan söylemek ve hile yapmak”la suçlanıyor.
Geçen senelerde bir çok derginin kapakları süsleyen Elizabeth Holmes, 19 yaşında Stanford Üniversitesi’ni bırakarak kendisini kadın bir girişimci olarak tanıttı. Steve Jobs’ı örnek alan ve medyada yüksek imaj sergileyen Holmes, girişimci dünyasının yıldızı olarak tanındı.
Tıbbi testlerde devrim yaratma vaadi ile piyasalara giren kan testi şirketi ve şirket kurucusu Holmes, silikon vadisi ve medya tarafından yoğun bir ilgiyle takip ediliyordu. Şirket şimdi sahtekarlık suçlamasıyla gündemden düşmüyor.
Holmes’in avukatlarının, eski iş ortağı ve aynı zamanda eski sevgilisi olan Ramesh Sunny Balwani’nin kendisini kandırdığına dair savunma yapacağına ve Holmes’un eski iş ortağı ve eski sevgilisi hakkında aramalar, mesajlaşmalar ve fiziksel şiddet unsurları içeren dosyayı mahkemeye sunduğu biliniyor.
Sürekli birbirlerini suçlayan eski sevgililerden Ramesh Sunny Balwani ,Holmes’in kendisi hakkındaki bu iddialarını şiddetle reddediyor.
ABD’deki en ciddi dolandırıcılık suçlamalarından biri olan davada savcılar, Holmes’un dolandırıcılık niyetiyle davrandığını iddia ederek ceza almasını istiyor. Holmes’un mahkemede suçlu bulunması halinde, 20 yıl ceza alabileceği vurgulanıyor.
Dava, pandemi ve Elizabeth Holmes’un hamileliği nedeniyle ertelenmişti. Elizabeth Holmes, otel varisi Billy Evans ile evli ve bir çocuk annesi. Yeniden başlayan davanın 15 hafta kadar sürmesi bekleniyor.
Theranos Şirketi
Sağlık teknolojisi şirketi Theranos ,gerçekte yapamamasına rağmen, sadece parmak iğnesiyle bile alınabilecek miktarda az kan gerektiren bir kan testi kiti geliştirdiklerini ve kan testinde devrim yaptıklarını iddia edip ayrıca bu testlerin şirketin geliştirdiği küçük otomatik cihazları kullanarak çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceğini söylemeleriyle değer kazandı.
Forbes dergisi, 2015 yılında Holmes’u, şirketinin 9 milyar dolarlık değerlenmesi temelinde ABD’nin en genç ve kendi servetini kendisi yaratmış en zengin kadın milyarder olarak ilan etmişti. Ertesi yıllarda, Theranos’un iddialarla ilgili olası sahtekarlıkların açığa çıkmasının ardından Forbes, Holmes’un net servetine ilişkin yayınlanmış tahminini sıfıra revize etti ve Fortune, onu “Dünyanın En Çok Hayal Kırıklığına Uğratan Liderleri” listesine ekledi.
2018’de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Theranos ve Holmes’u, şirketin kan testi teknolojisinin doğruluğu konusunda yanlış veya abartılı iddialarla yatırımcıları “büyük sahtekarlık” ile aldatmakla suçladı; Holmes, 500.000 dolarlık bir para cezası ödeyerek ve hisseleri şirkete iade ederek, Theranos’taki oy kontrolünden feragat etti ve on yıl boyunca bir kamu şirketinin memuru veya yöneticisi olarak görev yapmaktan men edildi.
Yorum Yaz