Anasayfa » Çin’de 140.000 şirket lisans yasağından iflas etti
Ekonomi Oyun

Çin’de 140.000 şirket lisans yasağından iflas etti

Çin hükümetinin 2021’in Temmuz ayından beri lokal oyun geliştiricilerine lisans vermemesi üzerine 2021 yılı bitimine kadar 140 binden fazla küçük oyun geliştiricisinin iflas ettiği açıklandı.

South China Morning Post gazetesinin yayınladığı habere göre, Çin hükümetinin 2021’in Temmuz ayından beri lokal oyun geliştiricilerine lisans vermemesi üzerine 2021 yılı bitimine kadar 140 binden fazla küçük oyun geliştiricisinin iflas ettiği açıklandı. Yasak sebebiyle 140.000’den fazla işletmenin iflas ettiği tahmin ediliyor.

Çin’in kurallarına göre oyun geliştiricileri App Store ve diğer online mobil uygulama oyunları yükleme platformlarına ve mağazalarına yeni oyunlar göndermek ve yüklemek için lisans almaları gerekiyor. Bu karara ramen Çin hükümeti 2021’in Temmuz ayında aldığı radikal kararla küçük oyun geliştiricilerine lisans vermeyi durdurdu.

Online Oyun Lisans talepleri belirsiz süreyle askıya alındı

Çin medyası, 2021 yılının başlarında oyunların “agresif” ve “şiddet içerikli” olması nedeniyle 2021’in Temmuz ayında yeni oyun lisanslarını askıya alma kararını bildirmişti. Yeni lisansların dondurulmasının, hükümetin oyun bağımlılığını önlemeye yönelik bir karar olduğu düşünülmekte. Bu kararla beraber reşit olmayanların oyun oynama sürelerinin düşmesi bekleniyor.

Lisansı olmayan oyunlar platformlardan kaldırıldı

Lisansları olmadan oyun geliştiricileri Çin internet bağına bağlı herhangi bir uygulama pazarına ve platformuna yeni oyunlar gönderemez ve mevcut oyunlara güncelleme getiremez. Apple’ın Çinli yetkililerle çalıştığı güncellemeleri askıya alarak ve yerel yasalara uymak için Ulusal Basın ve Yayın İdaresi’nden lisansı olmayan oyunları mağazalardan kaldırdığı bildiriliyor.

Apple, yerel yasalara uymak için Temmuz 2020’den bu yana NPPA’dan lisansı olmayan Çin App Store’daki güncellemeleri askıya alıyor. Bir oyunun lisanssız olması ise o oyunun ve aplikasyonun bölgesel App Store’a gönderilemeyeceği veya güncellenemeyeceği anlamına geliyor. Bu yeni lisans uygulamasının etkileri, büyük oyun geliştirici firmaları tarafından da hissediliyor. TikTok’un sahibi ByteDance, Baidu ve Tanwan Games bu uygulamanın ardından oyun birimlerindeki çalışanlarının bir kısmını işten çıkarırken, Tencent markası ise uluslararası pazarlara açılmak için o yönde stratejiler yürütmeye başladı.

Çin’de online oyun sektörü büyük sekteye uğradı

Yeni oyunların online platformlardan yasaklanması, Çin‘in oyun geliştirme endüstrisini büyük derecede olumsuz etkiledi. South China Morning Post adlı Çin gazetesinin yaptığı haberine göre, Temmuz ayından bu yana oyun stüdyolarının yanı sıra oyun sektörüyle ilgili yayıncılık, reklam ve mağazacılık işletmelerinin de bulunduğu 140 binden fazla firma işsiz kaldı.

Yazar Hakkında

İnci Güleç

Yorum Yaz

Yorum Yazmak için Tıkla!