Danimarka’ya Bağlı Faroe Adaları’nda Balina ve Yunus Katliamı
Norveç ve İzlanda arasında bulunan ve Danimarka’ya bağlı özerk bir yönetime bağlı olan Faroe Adaları’nda her sene balina ve yunuslar katlediliyor. Faroe Adalarında her yıl tüm tepkilere rağmen düzenlenen festival adı altında yüzlerce balina ve yunus ada sakinleri tarafından acımasızca katlediliyor. Sosyal medyada paylaşılan korkunç fotoğraflara ve dünya çapında düzenlenen tüm kampanyalara rağmen katliam yıllardır sürüyor.
Faroe Adaları
Faroe Adaları, Kuzey Atlantik’te bulunan bir adalar birliğidir. Birleşik Krallık‘ın 200 km kuzeybatısında, Norveç ile İzlanda’nın arasında bulunan özerk ülke, Grönland ile beraber Danimarka Krallığının parçasıdır. Toplam yüz ölçümü 1400 km2 olmakla beraber Ekim 2017’de nüfusu 50322 kişiydi. İkinci Dünya Savaşı sonrası bağımsızlığını ilan etse de Danimarka hükümeti tarafından tanınması iki gün sonra tekrar Danimarka Krallığı’na bağlandı ve özerk bölge ilan edildi. Bin 339 kilometrekare yüzölçümüne sahip Faroe Adaları’nda yaklaşık 52.300 kişi yaşıyor. Adalar yıl boyunca rüzgarlı, bulutlu ve serindir; yılda ortalama 210 gün yağmurlu veya karlı geçer.
Faroe Adalarında, her yıl Haziran-Eylül ayları arasında “Grindadrap Festivali” adı altında korkunç bir katliama yaşanıyor. Danimarka kıyılarına göç eden Pilot balinalar ve onlarla birlikte yüzen yunuslar, adadaki balıkçılar tarafından yakalanıyor ve kıyılara sürükleniyor.
Yerel basında çıkan haberlerde, 1500’lü yıllara dayanan “Grindadrap” adlı yunus ve balina avlama geleneğinde, bu yıl, yerel halk tarafından 1428 canlının katledildiği bildirildi.
1500’lü yıllarından beri devam ettirilen gelenekte, en fazla balina ve yunusun 2013 yılında 430 tane katledildiği kayıtlara geçti.
Faroe Adaları’nda, an itibariyle 2021 yılında öldürülen 1428 balina ve yunusun, geleneğin başladığı zamandan bu yana en yüksek rakam olduğu tahmin ediliyor.
Avlanılan deniz canlılarının çoğunluğunun Şişe Burunlu Balina ve Beyaz Başlı Yunus olduğu belirtiliyor.

İnsanlık Dışı Avlanma
Pilot balinalar her yıl Danimarka kıyılarına göç etmeye başlıyor. Ada balıkçılar kıyı şeridi boyunca büyük teknelerle balinaları sığ sulara doğru yüzmeye zorluyorlar. Balinalar yorgun düşüp yavaşlayınca balıkçılar teknelerle yaklaşıyor. Balinaların yakınına gelen balıkçılar, balinaları yaralayarak sahile kadar sürüklüyor.
Balina ve yunuslar Faroe Adaları sakinleri tarafından kıyıda sıkıştırılıp bıçaklar, kancalar, mızraklar, zıpkınlar ve hatta elektrikli aletler kullanılarak öldürüldü. Bu korkunç ‘gelenek’ sonrasında deniz suyunun renginin değiştiği ve kıpkırmızı olduğu açıkça görünüyor.
Dünyadan Tepki Yağıyor
Katliam görüntülerinin sosyal medyada yayınlanması üzerine başta çevreciler, hayvan hakları savunucu örgütleri ve binlerce insan yaşanan vahşete kayıtsız kalmadı .Danimarka ve AB yetkililerine bu katliamı durdurmaları için çağrılar yapılıyor.
Yerel Yetkililerden ”Bir Hukuksuzluk Yok” Açıklaması
Buna karşın, katliam olarak değerlendirilen av nedeniyle bir soruşturma açılmayacak. Yerel yetkililer bir hukuksuzluk yaşanmadığını açıklıyor.
Faroe Adaları’nda bu tip avlara izin veriliyor ve çoğu zaman bir sürünün tespit edilmesi üzerine plansız olarak harekete geçiliyor.
Bu deniz memelilerini avlayabilmek ve öldürebilmek için eğitim almış olmak gerekiyor.
Danimarka Parlamentosu’nun Faroe Adaları’nı temsil eden üyesi Sjurdur Skaale, “beyaz yanlı yunus öldürmenin yasal olduğunu ama popüler olmadığını” söyledi.
BBC’ye konuşan Faroe Balina Avcıları Örgütü Başkanı Olavur Sjurdarberg, yaşananların büyük bir hata olduğunu söyledi ve “Sürü tespit edildiğinde içinde 200 yunus olduğu tahmin ediliyordu” dedi.
Sjurdarberg, insanların oluşan görüntü nedeniyle şoke olduğunu da kaydetti. Ada halkından bazı kişilerinde bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi.
Avlanmak Yasak
Danimarka’da balina avlanması yasak ancak özerk bölge kabul edilen adada böyle bir kanun yok. Ada halkı geleneklerini gerekçe göstererek bu yasağı kabul etmiyor. Balıkçılar her yıl bu eylemi gerçekleştirerek balinalara büyük zarar veriyor. Dünya üzerinde kalan ve sayıları giderek azalan balinaların yüz binlercesi nesillerinin tükenmesi tehdidiyle karşı karşıya.
Yorum Yaz