Anasayfa » Dünya Bankası’ndan Korkutan Rapor
Yaşam

Dünya Bankası’ndan Korkutan Rapor

iklimdegisikligi-insangocune-neden-olabilir

İklim Değişikliği 2050’ye Kadar 216 Milyon İnsanı Kendi Ülkeleri İçinde Göç Etmeye Zorlayabilir

13 Eylül 2021 Dünya Bankası’nın yayınladığı güncellenmiş Groundswell raporu, iklim değişikliğinin 2050 yılına kadar altı dünya bölgesinde 216 milyon insanı kendi ülkeleri içinde hareket etmeye zorlayabileceğini ortaya koyuyor. İç iklim göçünün sıcak noktaları 2030 gibi erken bir tarihte ortaya çıkabilir ve 2050 yılına kadar yayılmaya ve yoğunlaşmaya devam edebilir. Rapor ayrıca, küresel emisyonları azaltmak, yeşil, kapsayıcı ve esnek kalkınmayı desteklemek için acil ve uyumlu eylemin, iklim göçünün boyutunu olabildiğince azaltabileceğini ortaya koyuyor.

İklim değişikliği, insanların geçim kaynakları üzerindeki etkileri ve yüksek düzeyde yaşanacak gelir kayıpları nedeniyle iç göçün güçlü bir itici gücüdür. 2050 yılına kadar Sahra Altı Afrika, 86 milyon insan, iç iklim göçmeni görebilir. Doğu Asya ve Pasifik 49 milyon, Güney Asya 40 milyon, Kuzey Afrika 19 milyon, Latin Amerika 17 milyon, Doğu Avrupa ve Orta Asya, 5 milyon kişinin iç iklim göçmeni görebilir.

Dünya Bankası’nın Groundswell Raporu

Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Juergen Voegele , ” Groundswell raporu, iklim değişikliğinin, özellikle dünyanın en yoksulları, yani iklim değişikliğine en az katkıda bulunanlar üzerindeki insani zararının net bir hatırlatıcısıdır”.  Voegele“Ayrıca, ülkelerin iklim kaynaklı göçe neden olan bazı kilit faktörleri ele almaları için bir yol da açıkça ortaya koyuyor” dedi . “Bütün bu konular temelde birbiriyle bağlantılıdır, bu nedenle ülkelere verdiğimiz destek, daha sürdürülebilir, güvenli ve dayanıklı bir gelecek inşa ederken iklim ve kalkınma hedeflerini birlikte yerine getirmek üzere konumlanmıştır.”  dedi. 

2018 tarihli önceki Dünya Bankası Groundswell raporunda, Sahra Altı Afrika, Güney Asya ve Latin Amerika’yı kapsayan analiz raporu yeni üç bölge için tahminler ve analizler içeriyor. Doğu Asya ve Pasifik, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa , Orta Asya. Güncellenen Groundswell raporunun yeni ve öncü modelleme yaklaşımı üzerine inşa edilmiştir.

Rapor, senaryo tabanlı bir yaklaşım uygulayarak, karar vericilerin önceden plan yapmasına yardımcı olabilecek potansiyel gelecekteki sonuçları araştırıyor. Yaklaşım, iç iklim iç ve dış göç noktalarının, yani artan su kıtlığı, azalan mahsul verimliliği ve deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle insanların hareket etmesi beklenen alanlar ile kentsel ve kırsal alanların daha iyi durumda olduğunun belirlenmesine olanak tanır. Yeni geçim kaynakları oluşturmak için koşullar.

Yeni Geçim Kaynakları Oluşturmak İçin Koşullar.

Rapor, iklim göçüne neden olan faktörleri yavaşlatmaya ve beklenen göç akışlarına hazırlanmaya yardımcı olabilecek bir dizi politika önerisi sunuyor:

  • Küresel emisyonları azaltmak ve Paris Anlaşmasının sıcaklık hedeflerini karşılamak için her türlü çabayı göstermek.
  • İç iklim göçünü uzak görüşlü yeşil, esnek ve kapsayıcı kalkınma planlamasına dahil etmek.
  • Bir uyum stratejisi olarak iç iklim göçünün olumlu kalkınma sonuçlarıyla sonuçlanabilmesi için göçün her aşaması için hazırlık yapmak.
  • İyi hedeflenmiş politikaları bilgilendirmek için iç iklim göçünün itici güçlerinin daha iyi anlaşılmasına yatırım yapmak.

BASIN BÜLTENİ NO: 2022/12/CCG Dünya Bankası

Yazar Hakkında

selin parlak

Yorum Yaz

Yorum Yazmak için Tıkla!