Birleşik Krallık İngiltere‘nin istenmeyen 2. el kıyafetleri Gana‘nın sahillerinde çevre kirliliğine neden oluyor. Birleşik Krallık’taki kullanılmış giysilerin yaklaşık yüzde 70’i yurtdışına gönderiliyor. Düşük kalitesi ve tekrar kullanılama uygun olmaması nedeniyle çoğu yeniden satılamıyor.

Gana’da Oluşan 2.El Giysi Yığınları
İngiltere 2.el giysilerini çoğunlukla Afrika ülkelerine ihraç ediyor. Başlangıçta bu ürünler gelişen ikinci el pazarları yarattı. Kilo ile 2.el kıyafet ve toptan 2.el kıyafet pazarları yarattı.Ancak şimdi geri dönüşüm altyapılarını zorlamaya başladı. Tekrar kullanıma uygun olmayan giysi yığınları oluşmaya başladı. Atılan ikinci el giysiler Gana’nın başkenti Accra‘daki Jamestown balıkçı topluluğunun sahilinde çevre kirliliği oluşturdu.
Çevreciler tarafından çekilen fotoğraflar, İngiltere’nin “hızlı moda” endüstrisinin Gana’da neden olduğu çevre kirliliğini ispatlar nitelikte. Gana’da istenmeyen giysi yığınları Accra’daki plajları girilmez hale soktu.
Çevre uzmanlarına göre, İngiltere’nin ikinci el giysi pazarı, yeniden satılamayan düşük kaliteli ürün fazlalığı ile boğulmuş durumda. Bu giysilerden kurtulmak isteyen İngiltere, bu ürünleri dünyanın diğer tarafındaki ülkelere ihraç etmeye başladı.
Kalitesiz Giysiler Çevre Kirliliği Yaratıyor
Sürdürülebilirlik yardım kuruluşu WRAP’a göre Gana , İngiltere’nin yurtdışına ihraç ettiği kullanılmış kıyafetlerin ana alıcılarının başında geliyor. Ancak Gana’nın ithal ettiği kıyafetlerin neredeyse yarısı, ya çok düşük kalitede ya da bekarlığa veda partisi tişörtleri veya kimsenin istemediği kişiselleştirilmiş tek seferlik ürünler oldukları için yeniden satılamıyor. Bu istenmeyen giysi yığınları çöplüklere, plajlara atılıyor. Bu giysiler nehirleri, sahilleri ve denizleri kirletiyor.

Atacama Çölü Dünya Giysi Çöplüğüne Döndü
İngiltere’nin hızlı moda alışkanlıklarından ve çılgınlığından zarar gören tek ülke sadece Gana değil. Her yıl gelişmiş ülkelerden tahmini olarak 39.000 ton giysi Şili’nin Atacama çölüne atılıyor. Bu giysiler çevresel bir kirlilik yaratıyor.
Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın en büyük ikinci el giysi ihracatçısıdır. İngiltere bu listede ikinci sırada yer alıyor.
WRAP Nedir?
WRAP; dünya genelinde yasal, insancıl ve etik üretimi teşvik etmeye ve sertifikalandırmaya odaklanmış, kâr amacı bulunmayan bağımsız bir kuruluştur. Dünya genelinde ayakkabı ve giyim sanayilerinin yerel kanunlara ve ahlaki (etik) şartlara ve ülkelerarası kabul edilmiş kanunlara uygunluğunu incelemek adına kurulmuştur. 2000 yılında oluşturulmuş olan WRAP, tüketici ürünleri üretimi ve imalatında dünya genelinde en büyük çaplı emek ve çevre sertifikalandırma programı olarak ifade edilmektedir. WRAP, 36 ulusal örgütü ve 150.000’den fazla kuruluşu temsil eden ülkelerarası örgütler tarafından desteklenmektedir.
Yorum Yaz