Dünyayı etkisi altına alan Corona virüs pandemisine karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen birçok kişi vitamin ve gıda takviye ürünlerine yöneldi. Besin Desteği veya takviyesi, vitamin ve minerallerin yüksek dozlara karşılık gelen miktarlarının rahat kullanılabilmesi için hap, kapsül, şurup şeklinde üretilmesidir.
Vitamin ve mineral besin destekleri tek olarak veya kombine olarak kullanılabilen, kapsül, tablet, toz, solüsyon vb. şekilde üretilip satılan konsantre formda kaynaklardır. Bunlar küçük dozlarda alınmak üzere tasarlanmıştır. Bunların kullanım amacı normal diyetle alınamayan vitamin veya mineralleri takviye etmektir. Beslenme sorunlarının tedavisi ve bazı hastalıkların önlenmesi amacıyla diyetin desteklenmesi için besinlerin zenginleştirilmesi, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak kullanılan yöntemlerdir.
Pandemi sürecinde kullanımı arttı!
Vitamin ve besin takviyesi ürünlerinin kullanımının özellikle pandemi sürecinde, hastalıklardan korunma ve sağlıklı yaşamak gibi nedenlerle giderek arttığı belirtiliyor. Bu ürünlerin televizyon, internet, market, spor salonları hatta akaryakıt istasyonları gibi birçok yerde denetimsiz olarak vatandaşlara satılması halk sağlığı açısından endişe verici boyutlara taşıyor. Besin desteklerine ve vitaminlere talebin artmasıyla bu ürünlerin uygun olmayan ortamlarda satışının devam etmesinin sakıncaları konunun uzmanlarını endişelendiriyor.
Birçok uzman doktor, vitamin ve besin takviyelerinin kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Türk Tabibler Birliği‘nden yapılan bir açıklamada vitamin takviyeleri veya besin takviyelerinin ilaç olarak geçmediği ve bu tür ürünlere verilmesi gereken izinlerin Sağlık Bakanlığınca değil, Tarım ve Orman Bakanlığınca verilip denetlendiğinin üzerini çizerek açıklamalarda bulundu. Bunların bir çoğu kontrolsüz ve merdiven altı tabir edilen ürünler. Bunlardan bazılarının fazla alınması ve sahte, bozuk ürünlerin kullanılması durumunda sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Kişiler kendi başlarına bu ürünleri satın alıp kullanırsa istenmeyen sağlık durumları ortaya çıkabilir.
Maalesef pandemi döneminde herkese D vitamini önerildi. Bu vitamin için önce vücuttaki seviyesine bakılması gerekir. Aşırı seviyede alınan D vitamini, zehirlenmeye ve böbrek sorunlarına neden olabilir. Aynı şekilde C vitamini suda eriyen bir vitamin türüdür. Çok çabuk idrarla dışarı atılır. Bu sebeple C vitamini kullanacak kişilere doz ayarlaması yapılması şarttır. Doz ayarı da hastalığa ve ihtiyaca göre yapılmalıdır. Tüm bu gıda takviyesi ürünlerinin yada benzerlerinin mutlaka doktor tavsiyesi ile tüketilmesi hayati önem taşımaktadır. Bu tür ürünlerin merdiven altı üretimi ve satışı, ülkemizle birlikte diğer ülkelerde de çok fazladır. Özellikle Slovenya’dan gelen ürünler ciddi risk oluşturmaktadır. İnsanlar bu ürünleri alırken nerede üretildiğine de bakmalıdır. TTB hemen hemen her platformda bu tehlikeler hakkında vatandaşlara bilgi vermeye çalışmaktadır.
Sahte ve Bozuk Besin Takviyeleri…
Eczacılar Odaları ise konuyla ilgili olarak bazı vatandaşlarımızın marketlerde ve özellikle internet ortamında görüp satın aldığı vitamin ve gıda takviye ilaçlarının bir kısmının sahte olduğunu, bir kısmının da kötü saklanma koşullarından dolayı bozulmuş olduklarının tespit edildiğini açıkladı. Eczacılar, bu tarz ürünlerin insan sağlığı üzerinde ciddi yan etkileri olduğu üzerinde duruyorlar. Bozulmuş, sahte ürünleri kullanan kişiler, her türlü sağlık sorunu ile karşılaşabilir. Özellikle kronik hastalıktan dolayı sürekli ilaç kullanan kişiler ile yaşlılar ve çocuklarda bu risk daha fazla. Eczanelerde ilaçlar belli bir derecede muhafaza edilip sıkı bir şekilde denetleniyor. Vitamin ve takviye ürünlerinin satıldığı diğer kanalların bir çoğunda bu ürünleri muhafaza ettiği yerlerde yeterince kontrol ve denetim yapılmıyor. Bu yüzden vitamin ve gıda takviyelerinin sadece eczanelerde satılması için mevzuat değişikliği yapılmasını talep ettiklerini açıkladı.
Yorum Yaz