Yapay Zeka Nedir?
En basit ifadeyle yapay zeka “Artificial Intelligence” (AI), görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgilere göre kendilerini geliştirebilen sistemler veya makineler anlamına gelir. Başka bir deyişle Yapay zeka, insan zekasına gerek duyulan işlerin bilgisayarlara yaptırılması teknolojisidir. Bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun/sistemin, çeşitli faaliyetleri insana benzer şekilde yerine getirebilme kabiliyeti olarak da açıklamak mümkün.
Yapay Zeka İle İlk Ne Zaman Tanıştık
Yapay zeka Alan Mathison Turing tarafından ‘’Makineler düşünebilir mi?’’ sorusuyla karşımıza çıktı. II. Dünya Savaşı sırasında mesajların şifrelenmesi ve mesajların deşifre edilmesi, kripto analizleri gibi ihtiyaçlara yönelik farklı cihazların üretilmesi ile hayatımıza girdi. 1956 yılında John McCarty yapay zeka ismini ilk kullanandır.
Yapay zeka çalışmaları ilk olarak problem çözme gibi konularla başladı. Sonra ki adım insanları taklit etmesi için bilgisayarların eğitilmesi ile devam etti. Günümüzde ise akıllı kişisel asistanlardan üretim bantlarına kadar hayatımızın her alanında yerini aldı.
Yapay Zeka Kullanım Alanları
Yapay zeka sektörü her geçen gün daha da büyüyor. İnsanların hayatını kolaylaştırıyor, sağlıktan savunmaya pek çok sektörde verimi artırıyor.
Sağlık alanında yapay zeka uygulamaları çok uzun zaman alan ve büyük harcamalar gerektiren klinik deneylerde kullanılmaya başlandı. Robot teknololojisi ile gerçekleştirilecek ameliyatlar bir sonraki aşama olarak karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.
Yapay zeka uygulamaları tarım alanında da kullanılıyor. Dünya nüfusundaki hızlı artışa bağlı olarak yiyecek tüketimindeki artış, yapay zekanın tarımda da kullanılması sonucunu doğurdu.
Uzay araştırmaları konusunda ise örneğin; Mars’ta araştırma yapan Curiosity’e yüklenen AEGIS yazılımı ChemCam için otomatik olarak hedef seçmesini ve ölçümleri Dünya’dan gelen bir komuta ihtiyaç duymadan, otomatik olarak yapabilmesini sağlamıştır. AEGIS tamamen bir yapay zeka örneği olarak karşımıza çıkıyor.
Kendi kendine giden otomobiller veya diğer bir tabirle otonom araçlar arabalarda yapay zeka kullanılmaya başlandı. Günümüzde bilinen bir marka olan “Tesla” ve sahibi Elon Musk bu otonom araçları geliştirerek dünya çapında büyük ses getirdi. Bir süre sonra yollarda, sürücüsüz giden araçları görmemiz ve hatta kullanmamız kaçınılmaz olacak gibi görünüyor.
Bir başka uygulama alanı da yapay yaratıcılıktır. MuseNet adı verilen bir yapay zeka sistemi farklı enstrümanları ve farklı müzisyenlerin eserlerini birleştirerek değişik eserler ortaya çıkarabiliyor.
Fabrikalarda kullanılan yapay zeka robotlarını unutmamak gerekir. Günümüzde artık pek çok sektörde yapay zekalı sistemler ve robotlar kullanılmaya başlandı.
Yapay Zeka Tehlikelimi?
Ünlü fizikçi Stephan Hawking “Yapay zeka, kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir. Son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar, bu tür bir güçle yarışamaz.” sözleriyle yapay zekanın dikkat edilmesi gereken bir teknoloji olduğunu vurguluyor.
ABD’de, Amazon şirketinin geliştirdiği sanal asistan Alexa’nın, bir çocuğu tehlikeli bir oyun oynamaya yönlendirmesi büyük tepki çekti.
Tesla’nın sürücüsüz aracının kaza yapması tartışmalara da yol açtı.
Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin geliştirdiği bazı SİHA’ların sivil ölümlerini artırması eleştirileri beraberinde getirdi.
Nvidia şirketinin geliştirdiği robot, Oxford Üniversitesi’nde bir oturuma katıldı. Robot, silahlanma yarışına ilişkin bir soruya “Savaş istemiyorsanız var olmamalıyım” karşılığını verdi.
Bilim kurgu yazarı Charles Stross, “Bana göre şu anda görülen ya da gelecekte görebileceğimiz yapay zekalar tehlikeli olabilir. Ama bunun tek sebebi bu yapay zekanın hizmet ettiği insanlar olur.”dedi.
Charles Stross ayrıca “Pilotsuz uçaklar insanları öldürmez, pilotsuz uçaklara koordinatlar vererek görevlendiren ve insanları öldürmek için Hellfire füzeleri gönderenler insanları öldürüyor. Asıl bu aygıtları kontrol edenlerin niyetleri sorgulanmalı ” ifadelerini kullandı.
detaylı ve akıcı bir makale olmuş kaleminize sağlık
epeyce faydalı bir makale oldu benim için karşılaştığıma sevindim
detaylı bir bilgilendirme olmuş fayda gördüm teşekkür ederim
Detaylı bir içerik olmuş. Üstelik de akıcı. Teşekkürler